Admiralen (Vanessa atalanta) er en af de sommerfugle, der normalt ikke overvintrer i Danmark, men kommer trækkende hertil i maj - juli. I løbet af sommeren starter Admiralen en ny generation ved at lægge æg på Stor Nælde og enkelte andre planter. Den nye generation trækker sydpå i løbet af efteråret. I meget mildre vintre er der dog observeret enkelte overvintrende individer.
Admiralens larve spinder et bladhylster, hvor den opholder sig mens den æder af værtsplanten. Senere spinder den en ekstra kraftig hule i toppen af nælden. Her ligger den godt beskyttet, mens den forpupper sig og senere bryder ud som fuldtudviklet sommerfugl. På billedet er larven netop gået i gang med at spinde sig et bladhylster.
Citronsommerfuglen (Gonepteryx rhamni) er årets tidligste dagommerfugl. Allerede hen i marts kan denne smukke gul-grønne sommerfugl ses flakse rundt i skovbryn og haver i sin søgen efter de første forårsblomster.
Citronsommerfuglen er udbredt i hele Danmark, dog mest fåtallig i Vestjylland. Den observeres hvert år på Samsø. Vores eksemplar fandt nektar i Lærkesporen i begyndelsen af april.
Storplettet Perlemorsommerfugl (Issoria lathonia) er knyttet til sandede områder i det åbne land. Den lægger æg på stedmoderblomster, både Alm. Stedmoderblomst og Ager-Stedmoderblomst men også på Storblomstrede Stedmoderblomster i haverne. Den er almindelig i det meste af landet, også på Samsø.
Aurora (Anthocharis cardamines) kommer for alvor frem, når mælkebøtterne blomstrer i april-maj. Hannen af den lille sommerfugl er let genkendelig pga. sine smukke orange forvinger, og ses ofte flyve lavt hen over vegetationen.
Aurora er tilknyttet korsblomstrede planter, især Løgkarse. Hos os har vi set den grønlige larve på Rank Vejsennep.
Kålsommerfuglene er tilknyttet det åbne dyrkede kulturlandskab.
Stor Kålsommerfugl er den største i gruppen, og er almindelig over hele landet.
Lille Kålsommerfugl er en lille udgave af den store kålsommerfugl, som den ligner næsten til forveksling.
Grønåret Kålsommerfugl (nederst) kan kendes fra de øvrige kålsommerfugle på vingeundersidernes tydelige grønne årer.
Den ligner en hveps, men Stor Glasssværmer (Sesia apiformis) er faktisk en sommerfugl. Den stoler så meget på sit udseende, at den ikke lader sig forstyrre og dermed er nem at fotografere, når man endelig har fundet den. For den flyver ikke særligt meget omkring.
Æggene lægges under barken på gamle poppeltræer. Når larven er to år, forpupper den sig. Senere kommer den voksne glassværmer ud fra træet gennem de flyvehuller, der kan ses nederst på træerne. Ofte ligger puppehylstret på jorden efter udflyvningen.